martes, 5 de julio de 2016

La revista holandesa Doctor Jazz le dedicó un artículo a la discografía de Oscar Alemán


Nuestro querido amigo Andrés "Tito" Liber nos envió una copia del artículo firmado por Georg Lankester sobre el genial guitarrista chaqueño que salió en el último número "Zumer", edición de verano de la importante revista holandesa Doctor Jazz. En el mismo se menciona la discografía de Oscar Alemán realizada por el holandés Hans Koert en estrecha colaboración con Andrés "Tito" Liber, quien actualizó y completó el trabajo que  con su anuencia publicamos en exclusiva en nuestro weblog en Octubre del pasado año.

Oscar Alemán - discografie
Georg Lankester
De Argentijnse gitaarlegende Oscar Alemán (1909-1980) was lange tijd een minder bekende figuur in de jazzliteratuur en in de standard-discografiëen, omdat zijn platen aanvankelijk alleen in zijn geboorteland verkrijgbaar waren.
Toen Alemán zich later in Europa vestigde, met name in Parijs, Kwam hij daar in contact met bekende Amerikaanse jazzmusici en was hij al snel met hen op verscheidene opnamen als sideman te horen, zoals bij Freddy Taylor, Bill Coleman, Dany Polo, etc. Die opnamen verschenen op lp´s en later ook op cd´s.
Hij maakte in Europa ook enkele kantjes onder zijn eigen naam. Vier daarvan verschenen op et beroemde Swing label van Charles Delaunay. Door de grote bekendheid van het Hot Club de France kwintet met gitarist Django Reinhardt en violist Stéphane Grapelli ontstond er belangstelling voor andere gitaristen. Zo raakte ook het briljante gitaar-spel van Oscar meer bekend bij jazz-liefhebbers. Hoewel Django en Oscar elkaar kenden, respecteerden helaas niets opgenomen. Overigens overschaduwde de zigeunergitarist de Argentijn in het Parijse jazzwereldje (en daarbuiten). Delaunay herkende echter Alemáns Kwaliteiten en nam derhalve het initiatief om in april ´39 voor zijn label opnamen te maken in een driemans bezetting: Oscar met twee leden uit het orkest van saxofonist Willie Lewis, te weten Wilson Meyers en John Mitchell op bas en ritmegitaar. En minstens zo belangrijk: al in december 1938 vond in Kopenhagen een Jam-session plaats waarbij Oscar samenspeelde met violist Svend Asmussen. 
Hoewel dezeopnamen in discografiëen waren geregistreerd, ontbraken er nog diverse uit Argentinie. Op de thans beschikbare on line discografie zijn ook opnamen van buiten Europa vermeld. De Alemán opnamen van 1938 tot 1957 zijn nu dus allemaal te vinden. Toch dient natuurlijk voor alles het omvangrijke basiswerk van wijlen Hans Koert te worden genoemd. Hij heeft jarenlang grote inspanningen verricht om de carrière van Alemán te beschrijven en hij heeft zeer veel opnamen weten te traceren en dat alles in 2011 gepubliceerd, overigens toen al in nauwe samenwerking met zijn Argentijnse vriend Andreas 'Tito' Liber , die nu dit werk heeft aangevuld.
De thans beschikbaar gekomen gegevens van Liber zorgen dus voor een uitbreiding van de discografie van Koert, maar dan online om jazzliefhebbers op gitaargebied en in het bijzonder de liefhebbers van Alemán een zo volledig mogelijk overzicht te geven van wat er al zo is opgenomen.
Een belemmering kan zijn dat alle informatie in het Spaans is, maar serieuze liefhebbers zullen dit voor lief nemen en de belangrijkste gegevens en data snel kunnen vinden web-adres hotclubdeboedo.blogspot.com.ar. 
En tenslotte: een gratis download versie in pdf-formaat kan worden opgevraagd bij editor van de website van Hans Koert: keepitswinging.domain@gmail.com.

2 comentarios:

Jo dijo...

Estimado Waldo,
Gracias por publicar el artículo de Georg Lankester, que es muy bonito saber que el trabajo realizado en Europa para preservar el legado de Oscar Alemán se dio cuenta y apreciado en su país y por los verdaderos ' alemániacs'. ¡Gracias de nuevo!
Mejores saludos,
Jo
editor, oscar-alemán.blogspot.com

Hot Club de Boedo dijo...

Querido amigo Jørgen Larsen, el jueves pasado te recordamos a vos y a Hans Koert, en el programa radial "ABC en la Cultura", que fue dedicado íntegramente al violinista Hernán Oliva y al que asistieron sus hijas Laura y Mónica que aportaron recuerdos y datos muy interesantes. Recibe un gran abrazo y la gratitud de siempre de Waldo y todos los muchachos de Hot Club de Boedo.